Doğru maske kullanımını sağlayabilmek için, öncelikle mevcut maske çeşitlerinin ayrımını yapmalıyız. Günlük dilde maske olarak adlandırdığımız ürünlerden bazıları, aslında “solunum maskesi” olarak diğerlerinden ayrılan, belirli alanlarda profesyonel olarak kullanılmak için üretilmiş ürünlerdir. FFP2, FFP3 ve N95 olarak adlandırılan çeşitli maskeler solunum maskesi kategorisine girerken “beyaz maske” olarak da bilinen cerrahi maskeler solunum maskesi sınıfında yer almaz.
En yaygın kullanılan bu iki maske çeşidini şu şekilde inceleyebiliriz:
Cerrahi Maske
Başlıca kullanımı sağlık çalışanları için amaçlanmıştır
Cerrahi müdahale esnasında hastanın korunması ve hijyeni için tasarlanmıştır.
Kabul edilen standartlar arasında 3 katlı olması, sıvı geçirgenliği bulunmaması gibi koşullar yer almaktadır.
Solunum Maskesi
Sağlık sektöründe kullanılmasının yanı sıra; madencilik, inşaat, boyacılık gibi endüstriyel alanlarda da sıkça kullanılmaktadır.
Cerrahi maskelere kıyasla sızdırmazlık özelliği daha fazladır.
Yüze tam oturması amacıyla tasarlanmıştır.
Havadaki partikülleri en az %95 oranında filtrelemesi amaçlanır.
Artık cerrahi maske ve solunum maskeleri ile ilgili daha detaylı bilgilere yer vermiş olduğumuza göre, cerrahi maske nasıl takılır, n95 maske nasıl takılır gibi günlük hayatımızda bilmemiz gereken kullanım koşullarından bahsedebiliriz.
Cerrahi Maske Nasıl Takılır?
Beyaz maske, tıbbi maske veya steril maske olarak da bilinen cerrahi maske, kullanım kolaylığı ve uygun fiyatı nedeniyle en çok kullanılan maske çeşididir. En etkin kullanım için beyaz maske nasıl takılır diye merak ediyorsanız şu adımları takip etmeye dikkat etmelisiniz:
Öncelikle ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabunla yıkayarak temizleyin.
Maskenin katlı yüzeyi dışarı, metal şeridi ise burnunuzun üzerine denk gelecek şekilde yüzünüze oturtun.
Cerrahi maskenizde yer alan lastik veya ipleri kullanarak kulaklarınıza veya başınızın arkasına tutturun. Bu aşamada, maske lastiği nasıl takılır konusuna da bir göz atalım:
Lastikli maske nasıl takılır bilmiyorsanız kavisli lastiklerden her birini bir kulağınıza denk gelecek şekilde kulak kepçenizin arkasına geçirin.
İpli maske takmak için ise üstteki ipi başınızın arka kısmından, alttaki ipi ise ensenizden geçirerek bağlayın.
Burnunuzun üstüne denk gelen metal şeride elinizle bastırarak sabitleyin.
Maskenin kenar kısımlarının burnunuza, ağız çevrenize ve çenenize tamamen oturduğundan emin olun.
Bu adımları tamamladıktan sonra maskeniz kullanıma hazırdır. Ancak maske kullanırken bile dikkat etmeniz gereken hijyen koşulları bulunmaktadır. Bunun için steril maske nasıl takılır bilmeli, en etkili sonuçlar için kullanım süresi boyunca maskenize dokunmamaya, yüzünüzden çıkarmamaya ve kenarlarını gevşetmemeye özen göstermelisiniz.
Kullanım sonunda maskenizi lastik veya ip kısımlarından tutarak çıkarmayı ve kapaklı bir çöp kutusuna atmayı unutmayın. Cerrahi maskenizi çıkardıktan sonra ellerinizi mutlaka sabunlu suyla yıkamalı, aynı maskeyi kesinlikle tekrar kullanmamalısınız.
Hangi Maskeler Daha Koruyucudur?
Avansas güvencesiyle sipariş edebileceğiniz kaliteli yapıdaki, CE ve ISO belgeli, 3 katlı cerrahi maskeler günlük kullanım için gereken korumayı sağlamaya yeterli iken enfekte kişilerle sık temas içinde bulunanlar, sağlık sektöründe çalışanlar, yüzde bakımından en yüksek partikül filtreleme özelliğini hedefleyen kullanıcılar için ise FFP2, FFP3 ve N95 kodlarıyla sınıflandırılmış soluma maskeleri önerilmektedir.
Soluma maskeleri ventilli (valfli) ve ventilsiz (valfsiz) modelleriyle karşımıza çıkmaktadır. Ventil özelliği koruyuculuk bakımından bir fark yaratmamakla birlikte, maske takan kişinin solunumunu daha kolay hale getirebilmektedir.
Enfeksiyon riskini 20 kat azaltan FFP3 kodlu solunum maskelerini de en uygun fiyatlara Avansas.com’dan sipariş edebilir, sorunsuz alışveriş deneyimi farkıyla hem kendinizi hem sevdiklerinizi bulaşıcı hastalıklara karşı koruyabilirsiniz.
Cerrahi Maske Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Günümüzde maske nasıl takılır konusu sıkça araştırılırken cerrahi maskelerde aranması gereken özellikler konusunda yeterli bilgi bulunmadığı görülmektedir. Yaygın olarak kullanılan alerji ve polen maskeleri gereken filtreleme özelliklerini taşımadığından, enfeksiyondan korunma bağlamında tercih edilmemelidir.
Öte yandan, Avrupa Birliği ve ABD’nin belirlediği koşullar doğrultusunda üretilen solunum maskeleri kendi içlerinde gereken kalite standartlarına halihazırda uymaktayken aynı durum ne yazık ki cerrahi maskeler için geçerli değildir. Bu nedenle, yalnızca CE ve ISO belgeli, 3 katlı, metal telli cerrahi maske çeşitlerini tercih etmeli, çevrimiçi kişisel hijyen alışverişinizi güven damgalı, kaliteli ve alanında uzman platformlar üzerinden gerçekleştirmelisiniz.
Bunun yanı sıra, kişisel tercihleriniz ve kullanım rahatlığı da cerrahi maske alırken göz önünde bulundurabileceğiniz unsurlardan biridir. Günlük olarak yaklaşık kaç saat maske kullanmak durumunda olduğunuza bağlı olarak dilerseniz ipli, dilerseniz lastikli maskeleri tercih edebilirsiniz.
Seçeceğiniz cerrahi maskenin filtrasyon derecesini, solunum rahatlığını belirleyen değerlerini, dayanıklılığını ve ebatlarını inceleyebilir, daha sonra yüzünüze en sağlam şekilde oturan ve ağız – burun kenarlarında boşluk yaratmayan modelleri ekonomik büyük paketlerde sipariş edebilirsiniz.
Yaş ve ihtiyaç derecesi de maske seçiminde büyük rol oynamaktadır. Ailenizin en küçük fertleri için yalnızca çocuk maskesi modellerini tercih etmeniz gerekirken enfekte bireylerle temas içindeyseniz maksimum koruma sağlayan profesyonel maskeleri kullanmanız daha doğru olacaktır.